vrijdag 12 augustus 2011

Weg met de daklozenkrant

In het Parool van 11 augustus konden we lezen dat het niet goed gaat met de daklozenkrant. De verkoopcijfers dalen al jaren en de situatie is nu zo ernstig dat het blaadje onderuit dreigt te gaan.

Ik weet niet zo goed waarom dit bericht naar buiten is gebracht door de Stichting. Mogelijk probeert de hoofdredacteur met dit bericht mensen aan te zetten tot kopen. Of, wellicht probeert hij financiele steun bij de politiek te vinden. Hoe dan ook, ik ben geen fan van de daklozenkrant.

Met de verkoop van zet kunnen ze wat geld verdienen en (weer) een basis opbouwen van ritme, sociale contacten en zelfrespect.


Dit klinkt heel nobel maar dat is het niet. Wat Z! namelijk doet is voorkomen dat daklozen een stap verder zetten in hun leven door ze een businessmodel te bieden waarmee ze hun daklozenbestaan kunnen financieren. Dakloos zijn lijkt me geen pretje. Een ondersteunend mechanisme is wellicht op korte termijn prettig maar op lange termijn maakt het je apathisch. De krant biedt geen oplossing maar zorgt ervoor dat daklozen een dakloos bestaan kunnen 'opbouwen'.

Wat mij betreft mag de daklozenkrant morgen ophouden met bestaan. Dat zal namelijk weleens kunnen leiden tot een hoop minder daklozen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten