woensdag 8 februari 2012

Niks mis met een homoverzorgingstehuis

Den Haag krijgt wellicht een holebi-vriendelijk wooncomplex. Dit soort berichten roept altijd een hoop weerstand op: Als je strijdt voor gelijke rechten is het vreemd dat je je als groep afzondert van de samenleving. Dat is ook de strekking van het betoog van homo en JS-bestuurslid Jean Micheal Derksen.

Toen mijn ouders lid wilden worden van een tennisclub hebben ze er een aantal bezocht. Uiteindelijk zijn ze lid geworden van de club waar ze zich het beste thuis voelden. Ik heb geen volledig zicht op de gehanteerde criteria maar kan er wel een aantal bedenken: gezellige mensen met een beetje dezelfde leeftijd en met kinderen. Je zoekt immers niet alleen maar sec een locatie met een tennisbaan, je zoekt ook een sociale structuur waar je je zelf prettig bij voelt. Dit proces zie je bij op heel veel plekken: Studenten zoeken een studentenvereniging die bij hen past en als je saxofoon speelt zoek je een orkest dat bij je past. De Koninklijke Nederlandse Motorvereniging heeft een vervolgopleiding voor motorrijders en biedt hier ook een speciale 'Ladies Day' aan. Ik kan me heel goed voorstellen dat er dames zijn die het veel leuker vinden om als vrouwen onder elkaar die cursus te volgen. Kortom, er is een hoop diversiteit in de samenleving en dat zorgt dus ook voor een ruim aanbod aan initiatieven. Je hoeft er geen gebruik van te maken maar ik vind het juiste prachtig dat dit rijke sociale aanbod bestaat.

Zo zijn er ook motorclubs voor homo's en tennisclubs voor homo's. Ik zie niet in wat daar mis mee is. In de heteronormatieve samenleving is het volstrekt normaal om het clubje uit te zoeken waar je je het beste bij thuisvoelt. Indien een homo het gezelliger vindt om bij een homosportvereniging te gaan moet hij dat vooral doen. Waarom zouden hetero's wel elke denkbare selectie mogen maken en homo's niet? Ik zeg niet dat elke homo maar lid moet worden van een homoclubje of in een homoverzorgingstehuis moet gaan zitten maar als dat toevallig zo uitkomt. Waarom niet?

Onder het oppervlak van deze afwijzing door homo's en hetero's ligt intolerantie. Je mag best homo zijn maar je moet verder in de samenleving gewoon meebewegen met de massa alsof deze gerichtheid er volstrekt niet toe doet. Homo's mogen niet op een boot in de Gay Pride maar Brabanders mogen wel een koddig pakje aantrekken als ze carnaval vieren. Voetballiefhebbers mogen wel in hun cluboutfit in een voetbalstadion plaatsnemen. Studenten mogen wel brassen in hun studentenclub. Kennelijk heeft elke heteronormatieve groep recht op zijn eigen grillen behalve homo's. Volgens mij zou elke emancipatiebeweging er op gericht moeten zijn om de desbetreffende groep zoveel mogelijk de ruimte te geven om zichzelf te zijn.

Er is nog iets heel anders loos met het stuk van Derksen. Ik ken hem persoonlijk goed en beschouw hem ook als vriend maar er zit een stukje hypocrisie in waar ik niet goed van word. Zo schrijft hij:

'Kappen met dit gejank en dit soort wereldvreemde, contraproductieve plannen. Ga eens de straat op mensen, doe eens voorlichting geven, ontvang wellicht een paar klappen.'


Maar, Derksen zelf heeft Amsterdam West onder andere verlaten in verband met de daar aanwezige homofobie. En dat heeft hij niet onder stoelen of banken gestoken. Dan is het toch wel erg raar dat je van anderen verwacht om zo principieel te zijn dat je maar wat fysiek geweld moet accepteren. Nog vreemder is het dat hij dit als jongere wel verwacht van ouderen maar kennelijk niet van zichzelf.

1 opmerking:

  1. Interessante analyse, ware het niet dat er bij mij geen intolerantie aan te pas komt. Ik veracht juist de intolerantie die momenteel plaatsvindt, maar stel daar tegelijkertijd bij dat het ontwikkelen van een complex waar alleen homo's een woning mogen huren/kopen een stap in de verkeerde richting is. Niet omdat ik niet begrijp dat er mensen zijn die graag in zo'n complex willen wonen, ansich hun goed recht. Het gaat er om dat het COC deze ontwikkeling aanmoedigt.

    Ja een samenleving hoort elkaar te accepteren. Segregatie, op welke manier dan ook, kan contraproductief werken. Een clubje waar je lid van bent, een kroegje waar je af en toe gaat stappen, prima dat daar een bepaald publiek komt. Ik ga ook graag aan de Amstel en in de Reguliers mijn biertje halen in plaats van op het Rembrandtplein. Het daadwerkelijk gaan wonen in een complex waar alleen homoseksuelen wonen is een heel ander verhaal: er vindt dan ook in de alledaagse omgang en in de woonomgeving een bewuste scheiding tussen hetero's en andersgeaarden plaats. Ik zie niet in hoe dit de emmancipatie kan bevorderen.

    Dat mensen, waaronder zoals Bram terecht aangeeft ik, verhuizen omdat de wijk waarin ze wonen homofoob is, is een logische en volstrekt verdedigbare keuze. Spijtig dat het moet in dit land. Maar laat die mensen nou in wijken gaan wonen waar homoseksualiteit wel grotendeels wordt geaccepteerd en laat het dan aan belangenorganisaties en voorvechters voor gelijke rechten voor om in de slechte wijken te strijden voor diversiteit. Mijn opmerking waarin ik stel dat je wellicht maar een paar klappen moet ontvangen slaan dan ook zeer duidelijk daar op, ik stel immers nergens dat de mensen zelf (lees: de homoseksuelen die er wonen) maar moeten accepteren dat er homofoob gedrag is. Kennelijk wil Bram die woorden graag in mijn mond leggen, ik heb dat nimmer gesteld. Er staat immers duidelijk: "Kappen met dit gejank en dit soort wereldvreemde, contraproductieve plannen". In mijn inleiding stond duidelijk de zin: " Welk doel denkt COC Haaglanden hier in godesnaam mee te bereiken.".

    Waarschijnlijk heeft Bram daaroverheen gelezen.

    BeantwoordenVerwijderen